Cuvioasa Parascheva

Sfanta Parascheva

Sfanta Parascheva, cunoscută și sub numele de Paraschiva, este o sfântă venerată înBiserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie.

În anul 1641, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Partenie I și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de laConstantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice .

Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în „Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”, apărută la Iași în 1643.

Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Cuvioasei Parascheva îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoase. De ziua sa, la Iași are loc în fiecare an un pelerinaj la care participă sute de mii de credincioși din toată țara.

Este cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Vineri.

Sfânta Cuvioasă Parascheva cea Nouă sau Parascheva de la Iași este o sfântă cuvioasă cinstită în întreaga Biserică Ortodoxă și îndeosebi în România, Serbia, Grecia și Bulgaria. În România este considerată ocrotitoarea Moldovei, și este cea mai populară dintre toți sfinții ale căror moaște se află pe teritoriul României. Sute de biserici de parohie din România sunt închinate ei pentru a le ocroti.

Sfanta Parascheva

Pelerinaj Sfanta Parascheva

 

Sfintele moaște ale sfintei Parascheva sunt in orașul Iasi, un oraș cu un aeroport internațional la o scară mai mică conectat cu lumea inclusiv cu Europa si America. Sfintele Moaște se găsesc in Catedrala Mitropolitană din Iași si pot fi cinstite când Biserica este deschisă. Catedrala Metropolitană din Iași este de obicei deschisă zilnic.

De ziua Sfintei Parascheva , coada ce se formează la cinstirea moaștelor sale poate dura in jur de 12 ore si se poate intinde pe 2,5 km. Este interesant cum un Sfânt poate ajuta atâția oameni si le poate indeplini dorințele și rezolva problemele, insă cu Dumnezeu totul este posibil.

Despre puterea rugăciunii in fața sfintelor moaște ale unui sfânt sunt multe de spus, oricum nimic nu se compară cu experiența proprie deci pentru cei ce au probleme , acestea se pot rezolva si prin rugăciunea de ajutor făcută cu cuvintele proprii si adresată unui sfânt in fața moaștelor sale.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *